Surffin teoriaa

Muutaman päivän paikallaan oleva matalapaine toisella puolella valitsemaasi valtamerta on siis hyvä perusedellytys toimivalle aallokolle. Aloittelijoille sopivat tosin paremmin ne hieman pienemmät aallot, jolloin plussapuolena ei aina tarvitse niin nirsoilla niiden olosuhteiden kanssa. Silti kaiken edellä mainitun lisäksi paikalliset olosuhteet itse surffikohteessa vaikuttavat huomattavasti siihen, kuinka kivaa sinulla tulee olemaan.

Tietyt suojaisat rannat vaativat toimiakseen juuri sopivasta suunnasta tulevan aallokon. Monet mestat riippuvat myös vuoroveden kulusta ja ovat parhaimmillaan juuri tiettyyn aikaan päivästä. Luonnollisesti myös vuodenajan mukaan vaihtelevat kelit vaikuttavat aallokkoon. Ja vaikka kohteessa puhaltava tuuli ei surffiaallokkoa muodostakaan, niin sillä on myös tärkeä vaikutus aaltojen murtumiseen. Puhuriin liittyvät olennaiset termit ovat onshore (mereltä rannikolle) ja offshore wind (vastaavasti maalta merelle puhaltava tuuli). Mereltä, rantautuvan aallon ”selän takaa” puhaltava tuuli saa aallon murtumaan aikaisemmin. Paras tapaus onkin suhteellisen vahva offshore wind, joka viivyttää aallon murtumista ja saa aallon pinnan kauniin tasaiseksi.

Oletan, että jokainen on nähnyt jonkinsorttisen rantaan iskevän aallon jossain päin maailmaa. Silti harvemmin tulee mietittyä, mitä siinä varsinaisesti tapahtuu. Kun vähän isompi aalto tulee pitkän reissunsa päätteeksi syvistä vesistä kohti kohoavaa rantaa, niin pohjalla olevan vesimassan vauhti kaiketi kitkan vuoksi hidastuu. Aallon huippu siis etenee nopeammin kuin pohja, aalto kasvaa yhä korkeammaksi ja tietyssä pisteessä vihdoin murtuu. Juuri tämän pisteen edellä surffari pyrkii lautansa kanssa oleilemaan.

Aallon käyttäytymiseen vaikuttaa paljon pohjan materiaali. Katu-uskottava termi surffikohteelle on break, jonka kaveriksi sitten valitaan esim. reef, beach tai rock rannan mukaan. Koralliriutat ja kivikkoiset rannat tarjoilevat ne massiivisimmat aallokot, joita hiekkapohja ei yleensä enää riitä pitämään pystyssä. Kovempi pohjamateriaali kuitenkin antaa huomattavasti vähemmän armoa aaltojen kuninkaalle. Näillä mestoilla ja isoilla keleillä kannattaakin istahtaa rannalle, ottaa sihijuoma kauniiseen räpylään ja katsella miten isot pojat (ja tytöt!) surffaa. Aloittelijalle ne rauhallisemmat hiekkarannat ovat the place to be.

Koralliriutat ja kivikot pysyvät myöskin suhteellisen samanlaisina vuodesta toiseen, joten tietyn kokoinen swell muodostaa suhteellisen samantapaisen aallon joka murtuu about samassa kohdassa. Hiekkapohja sitävastoin muuttuu jatkuvasti aallokkon liikuttaessa hiekkaa, ja aallot saattavatkin olla huomattavasti ”sotkuisempia”, murtumiskohdan vaihdellessa tai aallon murtuessa monessa kohtaa yhtäaikaisesti (ikävimmässä tapauksessa joka paikassa about samaan aikaan).

What goes up…

Toinen mielenkiintoinen juttu mitä harvemmin tulee mietittyä: aallot tuovat vesimassoja kohti rantaa, mutta kuten havainnoimme, ei vesi mitenkään kasaannu siihen rannan tuntumaan. Jostain sen pitää myös valua takaisin mereen. Tämä takaisin merelle vievän virtauksen huomaa parhaiten silloin, kun itse päätyy siihen.

Nimeltään se on rip-virta, ja hyvästä syystä. Se voi helposti viedä satojen metrien päähän rannasta hyvinkin hätäisesti. Oikein käytettynä sitä voi kuitenkin hyödyntää ”ulos pääsemiseen” melkein kuin hiihtohissiä: virta vie ulos, sitten melotaan vähän sivummalle ja aallot tuovat takaisin rantaan  – kaunista! Ilman kelluvaa objektia, kuten surffilautaa, homma ei välttämättä mene aina ihan nappiin. Voimakkaat virtaukset ovat uimareille vaarallisia, ja usein hukkumisten syynä. Usein rip-virran voi havaita rannalta; se on kohdassa missä aallot ovat matalampia tai meri näyttää tyynemmältä. Tässä on erinomaisen havainnollinen video aiheesta (PS. kuinka siistiä ois jakaa  käyntikortteja tittelillä ”surf scientist”?!).

Seuraavaksi: välineurheilua & barrels.

Mainokset
Kategoria(t): Filippiinit Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Surffin teoriaa

  1. Paluuviite: Baler – that pretty harry break out there | aaltojenkuningas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s