Surffin teoriaa

”Hyvinhän tuo näkyy käytännössä sujuvan, mutta mitenkäs teoriassa?”  tokaisi DI insinöörille

Surfing 101 – taustatietoa äidille ja muille sivustakatsojille

Kyseessä on pitkähkö, mukahauska asiapostaus. Ile, aikasi koittaa vielä.

Blogin mahtipontisesta nimestä voivat nokkelimmat päätellä, että reissun tavoitteena oli – tarmokkaan koulunpenkin kuluttamisen ohella – päästä hiukan surffaamaan. Välttämättä kaikille lukijoille laji ei ole tuttu, joten koitan seuraavaksi valoittaa vähän perusteita ja taustaa. Postauksesta tuli pitkä, mutta lajiin liittyy monia ainakin minun mielestäni mielenkiintoisia juttuja, joten selostan tässä hommaa vähän kautta rantain. Prosurffarit voivat hypätä suoraan seuraavaan postaukseen.

Ehkä huomasit, että blogin nimeen liittyy myös hyppysellinen sarkasmia. Suomipoikaa ei asuinpaikan puolesta ole siunattu kovin kummoisilla surffiolosuhteilla – vaikka toki sinnikkäimmiltä ja kovimmilta jätkiltä homma onnistuu myös Suomessa (en toistaiseksi kuulu tähän pieneen mutta kunniakkaaseen joukkoon). Itselleni on siis kertynyt kaiken kaikkiaan ehkä vajaa kolmekymmentä päivää laudan päällä, joten ammattilaistasoon lienee vielä ihan hitusen harjoiteltavaa.. Niinpä suoritankin yhä opintoja tässä sivussa, jos tästä surffauksesta nyt ei satu ura urkenemaan! 😀

Kovin moni ei lajia kaveripiirissä harrasta, mutta jotkut vanhat veijarit ovat taitotasolla itseäni jo huomattavasti edellä: Hyvä Meidän piha! Itse asiassa suunnitelmissani oma reissuni olisi ollut surffin kannalta hyvin tuossa blogissa kuvatun kaltainen. Manila ei kuitenkaan harmillisesti tue elämäntyyliä, jossa heitetään surffilauta aamupalan jälkeen kainaloon ja hipsitään rantaan aamusurffille. Tai tukee toki, mutta rantaan on harmillisen pitkä matka..

Verrataan monille ehkä tutumpaan lumilautailuun: sanotaan että ne ihan perusteet on pikkuhiljaa omaksuttu. Lautaleffoja on katsottu hurmoksessa koko loskainen alkutalvi. Laudan pohja on vahattu  kiiltämään kuin TJ250-maiharit ja kantit teroitettu tahi vaihtoehtoisesti tylsytetty. Ei muuta kuin rensselit niskaan, lauta suksiboksiin ja nokka kohti Meri-Teijon talviurheilupyhättöä. Siteet kiinni ja muutama pätemisluontoinen mutta aavistuksen epäonnistunut ollie  – sitten rähmälleen siihen ankkurihissiin ja laavulle paistamaan makkaraa.

Surfing&boarding – mistä olikaan kyse?  

Suomenkielinen, vain semisti hölmön kuuloinen termi surffaukselle on lainelautailu. Kyseessä siis eri laji kuin purjelautailu (windsurfing) – jonka jotkut saattavat muistaa juppiaikakaudelta, jolloin NMT-puhelimet, Lacosten pikeepaitojen ensimmäinen aalto ja auton katolle kiinnitetty purjelauta olivat menestyvän nuoren urbaanin professionaalin merkki. Itse en muista, lähinnä koska taputtelin näihin aikoihin kakkaa olohuoneen lattialla – toki hieno harrastus sekin, erityisesti siinä iässä. Sekaannuksen takaamiseksi lainelautailun ohella  löytyy sitten kitesurfingia (leijalautailu?!), wakeboardingia (lisää tästä myöhemmin), bodyboardingia, skimboardingia…

Surffaus on muiden lautalajien esi-isä: sen historia ulottuu aina muutaman tuhannen vuoden takaiseen Polynesiaan. Vasta viime vuosisadalla laji siirtyi myös maalle, kun skeittaus ja lumilautailu kehittyivät. Siinä sitä jo onkin: lähes kaikkea kuviteltavissa olevaa laudalla liikkumista maalla, vedessä, lumella – ja hetkittäin ilmassa. Mutta keskitytään nyt kuningaslajiin eli lainelautailuun.

Seuraavaksi: Iso aalto tarvitsee ison lätäkön

Mainokset
Kategoria(t): Filippiinit Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Surffin teoriaa

  1. Paluuviite: Baler – that pretty harry break out there | aaltojenkuningas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s